RealityBook.sk

Magazín o bývaní a realitách

Bývanie

Pár rád pri sťahovaní do nového

Pre väčšinu ľudí je sťahovanie na nové miesto spojené s veľkým stresom a nervozitou. Nezabudlo sa na nič? Pôjde všetko  rýchlo a bez nečakaných komplikácií? Hoci sa pri sťahovaní nedá vyhnúť všetkým problémom, pri troške plánovanie môžete celý proces zvládnuť bez zbytočného stresu. Preto ak máte v pláne sťahovanie do nového, či už bytu alebo domu, urobte si život jednoduchší. O tom, ako to zvládnuť bez väčších nervov, si povieme v našom článku.

 

 

Príprava

Nechať si prípravu a samotné sťahovanie na poslednú chvíľu a v časovom strese, sa vám určite nevyplatí. Ako prvé je preto dôležité stanoviť si jednotlivé kroky. Plánovaním sťahovania sa vyhnete stresovým situáciám. Najlepšie je si urobiť zoznam, čo všetko treba v súvislosti so sťahovaním urobiť a k jednotlivým krokom si stanoviť jednotlivé čiastkové úlohy. Môžete tak nečakane prísť na niečo, s čím ste vopred nepočítali. Zároveň vám to pomôže odhadnúť množstvo práce, ktoré na vás čaká.

Rovnako si treba odpovedať na otázku – chcete sa sťahovať svojpomocne, alebo si zavoláte na pomoc sťahovaciu službu? Sťahovanie svojpomocne je síce lacnejšie, avšak na druhú stranu sťahováci vám ušetria množstvo práce a námahy. Ak sa ale rozhodnete pre sťahovanie vlastnými silami, nezabudnite si zabezpečiť odvoz sťahovaných vecí. Napríklad si prenajať dodávku z požičovne, alebo si zabezpečiť auto od kamarátov, či rodiny.

Rovnako je dôležité prácu pri sťahovaní rozdeliť a nerobiť všetko sám. Zíde sa vám každá pomocná ruka. Skúste preto osloviť rodinu, kamarátov a známych, či by vám so sťahovaním nepomohli. Najmä s balením a prenášaním vecí. Samozrejme, čím skôr im dáte vedieť o dátume sťahovania, tým lepšie. Bude tak dostatok času zariadiť sa a prísť v hojnom počte.

Tip

Sťahovanie sa určite nezaobíde bez náradia. Na deň sťahovania si preto nezabudnite zabezpečiť napríklad náhradné batérie do AKU náradia.

 

Balenie

Pred sťahovaním je samozrejme dôležité všetky veci zabaliť. Nezabudnite ale každú krabicu označiť, aby ste vedeli, čo sa v nej nachádza. Inak vás v novom domove čaká zdĺhavé vybaľovanie a hľadanie vecí. Čas sťahovania sa tým riadne predĺži. Pomôže vám tiež nalepenie zoznamu položiek, ktoré sa nachádzajú vo vnútri.

Balenie krabíc pri sťahovaní

 

Prirodzene, jemnú elektroniku a krehké veci treba pri sťahovaní chrániť. To znamená pri balení použiť vhodné obaly, najlepšie bublinkové. Pretože stačí aj najmenší náraz a môžete sa s nimi rozlúčiť. A to sa pri prenášaní vecí môže stať veľmi ľahko. Knihy a papiere samozrejme špeciálny ochranný obal nepotrebujú.

 

Vypratávanie

Ako plynie čas, tak sa aj prirodzene hromadia veci v domácnosti. Medzi nimi sa určite nájdu aj také, ktoré nemá zmysel sťahovať do nového domova. Napríklad staré oblečenie, starý nábytok, nechcené hračky, či darčeky, ktoré vám predtým bolo ľúto vyhodiť. Aspoň dva týždne pred sťahovaním je preto dôležité urobiť si vo veciach poriadok a rozhodnúť sa, čo si vezmete so sebou a čo vyhodíte.

Vypratávanie bytu / domu

 

To, čo budete potrebovať, si naukladajte do škatúľ a odložte bokom. Nepotrebných vecí sa treba zbaviť. Na vypratávanie domu je elegantným riešením najať si profesionálnu firmu, ktorá už bude vedieť čo s nepotrebným odpadom. Ušetrí vám to veľa času a námahy.

 

Úprava nového bývania

Veľa práce vás však čaká aj v novom domove. V prípade, že chcete zmeniť dispozíciu nehnuteľnosti, prípadne odstrániť prístavbu, či hospodársku budovu pri dome, čakajú vás búracie práce. Aj v  tomto prípade je výhodné poradiť sa a zavolať si na pomoc odborníkov. Vyhnete sa tak prípadným problémom pri prestavbe a budete mať istotu, že ste našli väčšinu problémov.

Tip

V prípade, že budete potrebovať podlahu vyrovnať, je výborným riešením anhydritový poter. Vyznačuje sa vysokou pevnosťou v tlaku a výbornou tepelnou vodivosťou. Preto je ideálny aj na podlahové kúrenie.

 

Čo všetko vybaviť pri sťahovaní

Sťahovanie na nové miesto, kde plánujete stráviť dlhé roky, ak nie celý život, prináša so sebou aj administratívne povinnosti. Tie spočívajú predovšetkým v komunikácii s úradmi a náležitosťami ohľadne zmeny bydliska. Nič príjemné, ale čím skôr si tieto povinnosti vybavíte, tým viac času vám ostane na príjemnejšie veci, napríklad na zariaďovanie nového domova.

Pripravili sme pre vás stručný zoznam, na čo všetko treba v súvislosti s administratívou pri sťahovaní pamätať:

  • Nahlásenie zmeny trvalého bydliska – návšteva mestského alebo obecného úradu. Budete potrebovať občiansky preukaz, list vlastníctva (originál), či potvrdenie s podpisom vlastníka bytu/budovy o súhlase s prihlásením občana na trvalý pobyt.
  • Zdravotná a sociálna poisťovňa – budete potrebovať potvrdenie o trvalom pobyte. Zmenu treba riadne ohlásiť. A to aj vášmu zamestnávateľovi, aby mohol následne túto informáciu oficiálne posunúť Sociálnej poisťovni. Ak ste však SZČO, táto povinnosť je vo vašich rukách. Na jej splnenie máte 8 dní, inak vám hrozí pokuta.
  • Občiansky preukaz – tu je to jasné, budete potrebovať nový občiansky preukaz. Vydá vám ho príslušné riaditeľstvo Polície. Na podanie žiadosti máte 30 dní odo dňa zmeny trvalého pobytu.
  • Elektrina, plyn a koncesionárske poplatky – prepis užívateľa elektriny sa dá najrýchlejšie uskutočniť telefonicky. Budete potrebovať identifikačné a kontaktné údaje, číslo a stav elektromera a zákaznícke číslo. Prepis odberného miesta plynu je možné uskutočniť osobne v ktoromkoľvek zákazníckom centre SPP. Koncesionárske poplatky môžete vybaviť elektronicky na webstránke RTVS.
  • Dane – od povolenia vkladu do katastra nehnuteľností máte presne 30 dní na to, aby ste sa prihlásili na príslušnom mestskom úrade ohľadom dane z nehnuteľnosti. Nezabudnite si so sebou vziať kúpnu zmluvu a list vlastníctva.
  • Komunálny odpad – do jedného mesiaca je platiteľ poplatkov povinný nahlásiť zmenu pobytu príslušnému miestnemu úradu, čo doložíte príslušnými dokladmi. Na úrade vám potom uložia povinnosť platiť za komunálny odpad, v závislosti od počtu členov vašej domácnosti.

 

Záver

Sťahovanie nie je jednoduchou ani príjemnou záležitosťou. Avšak pri troche plánovania a prípravy, sa dá zvládnuť bez väčších stresov. A vždy si môžete vziať na pomoc aj odborníkov. Ak sa rozhodnete sťahovať svojpomocne, nezabudnite si zabezpečiť spoľahlivý prevoz vecí, dôkladné balenie s označením všetkých krabíc a tiež pamätajte i na administratívne povinnosti, ktoré vás v novom domove čakajú.

obrázky: freepik.com

 

Redakcia

Redaktor magazínu Reality Book. Snaží sa vám priniesť zaujímavé informácie o bývaní, domácnosti, realitách a realitnom trhu.