RealityBook.sk

Magazín o bývaní a realitách

BývanieDomácnosť

Kúpili ste si bazén? Poradíme vám, ako sa oň starať

Starostlivosť o bazén sa vám rozhodne vyplatí. Na konci sezóny potom už len stačí bazén vypustiť a odložiť. Ak však údržbu bazéna podceníte, riskujete, že vzniknutých rias a zápachu sa už len tak ľahko nezbavíte. A určite to nebude zadarmo. Kúpanie v takom bazéne je potom nielenže nehygienické, ale aj zdraviu škodlivé. V článku si preto povieme o tom, čo by ste pri správnej údržbe bazéna nemali určite zanedbať.

 

 

Či už ste si zadovážili nový bázen, nový dom s bazénom, prípadne vás čaká rekonštrukcia terasy s osadením bazénu, zrejme sa budete prvýkrát zaoberať aj tým, ako sa o bazén starať. Chcete ho predsa využívať dlhodobo a chcete, aby voda v ňom nebola zdraviu škodlivá.

Existuje mnoho firiem, ktoré sa starostlivosťou o bazény zaoberajú. V bohatších krajinách s teplou klímou je najatie bazénovej firmy bežná a častá záležitosť, podobne ako využitie autoservisu. My sa ideme pozrieť na to, ako sa o bazén môžete starať sami.

 

Je údržba bazénu nevyhnutná?

Na trhu už existujú samočistiace bazény, o ktorých údržbu sa vôbec nemusíte starať. Bazén sa sám vyčistí, vyfiltruje aj vydezinfikuje. Stačí mať multifunkčné zariadenie pri bazéne, stiahnutú aplikáciu a pripojenie na internet. Cestou z práce si napríklad môžete zvoliť teplotu vody alebo pridať do nej chlór. Nie každý si však môže dovoliť takúto hračku.

Preto bežne s kúpou bazéna prichádzajú aj povinnosti ohľadom jeho údržby. Tú by ste nemali zanedbať, pokiaľ chcete, aby vám bazén slúžil viac ako len jednu sezónu. Pozostáva z troch základných pilierov – čistenie (filtrovanie), dezinfekcia a ochrana.

 

Čistenie a filtrovanie bazénu

Základná pomôcka, bez ktorej sa nezaobídete, je bazénový vysávač. Postará sa o všetky drobnejšie nečistoty, ktoré sa usádzajú najmä na stenách a na dne bazéna. Môžete si pritom vybrať z množstva modelov – od mechanických, cez poloaické až po robotické, ktoré pracujú samostatne. Vysávač stačí jednoducho pripojiť k filtrácii a využívať tak jej saciu silu na odvod špinavej vody.

So špinavou vodou v bazéne si prirodzene poradí filtrácia. Najčastejšie sa používajú jej dve varianty: piesková a kartušová. Prefiltrovaná voda sa následne vracia späť do bazéna. Ako vlastne celý filtračný systém funguje?

 

Piesková filtrácia

Tento typ filtrácie slúži na zachytávanie nečistôt obsiahnutých vo vode, a to na princípe jednoduchého prírodného zákona. Bazénová voda preteká cez pieskovú filtračnú náplň, v ktorej sa mechanické nečistoty zachytia a čistá voda môže následne putovať naspäť do bazéna. Filtračná jednotka by pritom v závislosti od veľkosti objemu filtrovanej vody mala celý objem bazéna prefiltrovať v priemere za 6 až 8 hodín.

Piesková filtrácia sa skladá z pieskového filtra s manometrom, čerpadla so zachytávačom hrubých nečistôt a ovládacieho ventila. Jej údržba je pritom veľmi jednoduchá. Stačí ju raz za týždeň prepierať, pričom výmena sa realizuje raz za 2 až 3 roky. Veľkou výhodou tohto typu filtrácie je vysoká účinnosť filtrovania, preto umožňuje aj napojenie ďalšieho príslušenstva – napríklad už zmieneného bazénového vysávača. Pripojiť sa dá aj solárny ohrievač.

Bonusový tip

Vločkovanie je najvhodnejším spôsobom čistenia bazénu s pieskovou filtráciou. Najčastejšie sa používajú vločkovacie kartuše. Pred každým takýmto čistením však nezabudnite najskôr upraviť hodnotu pH v bazéne. Prípadne sa dajú použiť aj tekuté prípravky na vločkovanie kalov. Tie absorbujú a zhlukujú voľné častice, čo ich umožní zachytiť do filtra.

 

Kartušová filtrácia

Do bazénu si môžete vybrať aj kartušovú filtráciu. V porovnaní s pieskovou je tu rozdiel v spôsobe filtrovania vody a jej použiteľnosti podľa veľkosti bazéna. Skladá sa z kartušovej vložky a čerpadla. Je však náročnejšia na údržbu, pretože voda sa musí filtrovať cez papierový valec (vložku). Tam sa všetky nečistoty zachytávajú a preto je ho treba niekoľkokrát do týždňa prečistiť prúdom vody.

Nevýhodou ale je, že týmto prečisťovaním sa papierový valec opotrebováva a znižuje sa tak kvalita filtrovania. Pre dosiahnutie kvalitnej filtrácie je preto potrebné niekoľkokrát za sezónu valec vymeniť. A to je jeden z dôvodov, prečo sa tento typ filtrácie hodí najmä pre malé bazény do veľkosti 8 m3.

 

Dezinfekcia vody v bazéne

V prvom rade si treba uvedomiť, že bazénová dezinfekcia je pre človeka nezávadná. Čo je však dôležité, je veľmi prospešná v boji s neviditeľnými baktériami, riasami, plesňami a inými mikroskopickými potvorami.

Najčastejšie sa robí v podobe chlórových tabliet, chlórového koncentrátu alebo chlórových granúl. Vo všeobecnosti sa tieto chlórové prípravky delia na šokové nestabilizované a stabilizované. Tie šokové sa však používajú iba pri silnom znečistení vody, napríklad po búrke alebo po napadnutí riasami. Sú nestabilizované, takže po rýchlom dezinfekčnom účinku vyprchajú. Preto sa nemusíte báť prechlórovania.

Pre dlhodobé a pravidelné používanie je určený stabilný chlór, ktorý z vody už nevyprcháva a preto si treba dať pozor na presné dávkovanie. Do bazéna ho treba pridať už hneď po prvom napustení vody. Jeho množstvo by sa pritom malo pohybovať okolo 0,5 mg/l. Pre maximálne pohodlie sa preto oplatí kúpiť plávajúci plastový dávkovač, ktorý do vody sám postupne uvoľňuje chlór.

Bonusový tip

Pre alergikov je samozrejme na trhu dostupná bezchlórová verzia bazénovej dezinfekcie. Najčastejšie ide o dezinfekciu na báze oxidácie.

 

Ochranné plachty a podložky

To, kam si umiestnite váš vysnívaný bazén, je len na vás. Avšak je veľmi dôležité, aby ste bazén nezabudli položiť na geotextilnú podložku, ktorá ho bude chrániť pred pretrhnutím a rôznymi plesňami. Tých je vo vlhkom prostredí vždy viac než dosť. Oplatí sa vám aj kvalitná plachta, ktorou budete bazén prikrývať, a to najmä v daždivých dňoch. Zároveň vám dobre poslúži aj na zazimovanie bazéna.

Je tu tiež možnosť zakúpenia kvalitnej solárnej plachty, ktorá vám nielenže bazén zakryje, ale zároveň vám ho aj pomocou slnka vyhreje. Je totiž priepustná pre slnečné lúče. Tým si zaistíte neustále ohrievanie vody. S kvalitným ohrevom vody sa to síce nedá porovnať, no určite vás poteší aj navýšenie o pár stupňov. Pochopiteľne, tie väčšie bazény je lepšie zastrešiť, aby sa predišlo neustálemu zanášaniu nečistôt.

Bonusový tip

Pred prvým napustením bazéna si nezabudnite skontrolovať a prepláchnuť vodovodnú prípojku. Pomôže to odstrániť prípadne usadeniny, ktoré sa tam časom vytvorili. Tie by mohli spôsobiť zakalenie vody.

 

Prečo je dôležité merať pH vody?

A v neposlednom rade je tu ešte sledovanie pH vody v bazéne, ktoré by ste rozhodne nemali podceniť. Jeho hodnota totiž ovplyvňuje napríklad tvrdosť vody, alebo efektivitu použitej bazénovej dezinfekcie. Nesprávne pH tak môže mať za následok nežiadúci rast rias, ktoré dokážu ohroziť vaše zdravie. Ideálne nastavené pH bazénovej vody by malo byť v rozmedzí od 7,1 do 7,5.

Na jeho meranie sa používajú rôzne pH testery, najčastejšie vo forme prúžkov. Dajú sa však kúpiť aj kvapôčkové alebo vôbec najpresnejšie elektronické. Niektoré z nich pritom dokážu okrem pH merať aj chlór, alkalitu, bróm či tvrdosť vody. Merať by ste ho mali aspoň raz do týždňa a spolu s ním aj zmienené veličiny, najmä množstvo chlóru.

Hodnotu pH v bazéne možno regulovať pomocou prípravkov pH plus (zvyšuje hodnotu pH) a pH mínus (znižuje hodnotu pH).

 

Rady na záver

S používaním bazéna môžu časom nastať rôzne problémy. Najmä v spojitosti s kvalitou bazénovej vody. Pre niektoré z nich sme pre vás pripravili riešenie:

  • Zelená voda – treba dezinfikovať bazénovú vodu šokovým chlórom (nestabilizovaný) a následne použiť rozjasňovač.
  • Hnedá alebo žltá voda – ide o zlú hodnotu pH, kvôli ktorej sa vo vode usadili riasy. Môže tiež obsahovať veľa železa. Tu tiež treba použiť chlór a následne rozjasňovač.
  • Kalná a mliečna voda – treba upraviť pH a do vody pridať chlór. Pomôcť by mal aj vločkovací prípravok a následná filtrácia.
  • Klzké steny bazéna – tie spôsobuje riasa v bazéne. Pridajte chlór a prípravok proti riasam.
  • Drsné steny bazéna – vytvárajú ich vápenaté usadeniny. Tu pomôže iba vypustiť bazén, použiť čistiaci prostriedok na bazény a po opätovnom napustení nastaviť správnu hodnotu pH vody.

obrázky: pixabay

 

Redakcia

Redaktor magazínu Reality Book. Snaží sa vám priniesť zaujímavé informácie o bývaní, domácnosti, realitách a realitnom trhu.