Bývanie

Zariadenie nového domu krok za krokom

Každý má svoje vlastné predstavy, ako si zariadiť bývanie. Nie je to ale vždy jednoduché. Hlavne pokiaľ by ste radi spojili nové trendy bývania s funkčnosťou. Platia tu totiž určité pravidlá. O nich a ešte aj o ďalších veciach, na ktoré treba myslieť pri zariaďovaní nového domu, si povieme v našom článku.

 

 

Premyslite si dispozičné riešenie priestoru

V prvom rade je dôležité mať vopred premyslený plán dispozičného riešenia priestoru. Samozrejme, už samotný pôdorys domu v sebe ukrýva rozvrhnutie miestností, a to aj s napojením na inžinierske siete. Ak ešte nie je dom hotový, máte minimálne načrtnutý plán dizajnu interiéru.

Pokiaľ ale zariaďujete už hotový nový dom, jeho zariaďovanie bude vychádzať z dispozície, ktorej sa jeho prípadné úpravy musia prispôsobiť. Pomôže, ak si dispozíciu rozdelíte na jednotlivé funkčné zóny. A to podľa druhov činnosti, ktoré sa v dome odohrávajú.

Nezabudnite pritom na ich logické súvislosti. Tie by mali na seba nadväzovať. Napríklad vstupné priestory aj so šatňou, nasleduje obývacia miestnosť (denná zóna) a potom nočná zóna – spálňová časť domu. Tú môžete oddeliť do samostatnej oddychovej zóny. Pamätajte, že čím je dispozícia domu jednoduchšia a prehľadnejšia, tým lepšie sa vám v ňom bude bývať.

Dispozícia domu

Ak máte v dome staré a nepotrebné veci, dobre si premyslite, čo si z toho necháte a čoho sa bude lepšie zbaviť. Zabránite tým zbytočnému zaprataniu domu. Čím menej nepotrebných vecí vám zostane, tým vám zostane väčší priestor na tie nové. Pamätajte, že moderné trendy bývania spočívajú najmä na jednoduchých líniách a celkovom minimalizme.

Ideálnym riešením je na vypratanie domu zavolať si na pomoc firmu, ktorá zároveň za vás vyrieši aj problém s odpadom a jeho ekologickou likvidáciou.

 

Oddeľujte a prepájajte funkčné zóny

Ešte predtým je však dôležité dať jednotlivým miestnostiam správnu veľkosť. A to podľa počtu členov rodiny a činností, ktorým sa najradšej venujete. Napríklad v dvojčlennej domácnosti je obrovská kuchyňa zbytočná. Radšej tento priestor venujte obývacej časti.

Základom je tiež premyslieť si, či si necháte kuchyňu samostatne, alebo ju spojíte s obývacou miestnosťou. Rovnako tak môžete prepojiť aj spálňu so šatňou, obývaciu miestnosť s pracovnou a podobne. Riešením prepájania a oddeľovania jednotlivých miestností môžu byť i posuvné dvere, alebo presklené steny s posuvnými dverami.

 

Tip

Línia vášho pohybu po dome by mala byť čo najkratšia a najpriamejšia. Nebude vás to zbytočne zdržiavať. Napríklad nie je rozumné, ak si po príchode domov pôjdete odložiť kabát niekam ďaleko, alebo aby ste niesli nákup naprieč celým domom.

 

Pamätajte na úložné priestory

V každej jednotlivej funkčnej zóne by malo byť dostatočné množstvo úložných priestorov. Napríklad miesto na rad v kuchyni, toaletné potreby a uteráky v kúpeľni, kefa na šaty a obuvák v predsieni a podobne.

V detskej obývacej izbe môžete úložný priestor efektívne riešiť detskou posteľou v tvare domčeka. Obsahuje šuplík vyrobený z borovicového dreva, pričom kolieska umožňujú jeho jednoduché vysúvanie a zasúvanie. Môžete tu skladovať napríklad posteľnú bielizeň, detské hračky alebo knihy.

Úložné priestory v dome

Sezónne veci, napríklad lyže či zimné bundy, je ideálne uložiť oddelene tak, aby vám neprekážali.

 

Zjednoťte štýl

Dôležité je tiež pre funkčné celky v dome zvoliť jednotný štýl materiálov a farieb. Najmä čo sa týka podlahy a materiálu na nábytok. Váš nový dom sa tak bude ľahšie zariaďovať a bude pôsobiť jednotne a harmonicky. Naopak, odlíšiť môžete detskú izbu, alebo izbu pre návštevy.

V prípade spálne je však dôležité, viac ako pri iných miestnostiach, dbať na zachovanie jej funkčnosti. Veď kvalitný spánok je základom zdravia. A preto vybrať kvalitnú posteľ s roštom a matracom by malo byť prvoradé – ide o dominantu tejto miestnosti. Ak sa neviete rozhodnúť čo s ďalším zariadením, môžete si vybrať z nasledujúcich obľúbených dizajnérskych štýlov:

  • Škandinávsky – znamená predovšetkým drevo v interiéri, pričom v priestore sa snaží využívať čo možno najviac Preto je zameraný na svetlé farby a veľké okná bez závesov. Typickým znakom sú aj jednoduché línie a vzdušnosť.
  • Moderný – jednoliaty nábytok bez ďalších dekorácií. Steny a strop sú najčastejšie monochromatické, a to v šedej, bielej alebo béžovej farbe. Podlahu je najlepšie pokryť parketami alebo laminátom.
  • Klasický – charakterizuje ho pompéznosť a dojem luxusu. Najčastejšie je ladený do bielych, ružových alebo broskyňových odtieňov. Tie sa výborne kombinujú so zlato-striebornými vzormi.
  • Minimalizmus – veľmi obľúbený dizajnérsky štýl, vhodný najmä pre menšie miestnosti. Predstavuje jednoduché a čisté línie bez zbytočných ozdôb. Najčastejšie sa volia kontrastné farby, dokonale hladké a rovné povrchy, jasný nábytok či lampy jednoduchých geometrických tvarov.

Samozrejme, zmienené dizajnérske štýly môžete použiť aj na ostatné miestnosti v dome. Pokiaľ si však už niektorý z nich vyberiete, je dôležité držať sa ho a navzájom ich nekombinovať. Dosiahli by ste tým dojem chaosu a zbytočný pocit gýčovosti. Jedinou výnimkou sú detská izba a prípadne izba pre hostí.

 

Tip

V miestnostiach, ktoré sú vystavené najväčšej záťaži (kuchyňa, obývacia izba, predsieň, kúpeľňa), sa oplatí investovať do kvalitných a trvanlivých materiálov. Dôležité je tiež, aby sa dali ľahko udržiavať. Môže ísť napríklad o masívne tvrdé drevo, keramické dlažby, lakované MDF dosky alebo rôzne kovové detaily. V kúpeľni prirodzene dbajte na to, aby bol zvolený materiál odolný voči vlhkosti.

 

Rady na záver

Základné vybavenie, ktoré zároveň znamená aj najväčšiu investíciu (podlahy, vstavané skrine, obklady, kuchynská linka…) voľte v nadčasových a účelných tvaroch. Voľte pri nich najmä neutrálne farby a materiály – prírodné drevo, keramika, sklo, tlmené prírodné farby…

Nezabudnite, že aj výber látok by mal byť v súlade s celkovým dizajnérskym štýlom miestností. Vyhnite sa prehnane tmavým farbám a veľmi výrazným vzorom. Záclony je ideálne zvoliť ľahké, vzdušné a vyrobené zo syntetických látok.

Dbajte na základné pravidlo – ak si zvolíte tmavšiu podlahu, tak nábytok v miestnosti voľte svetlejší. A samozrejme naopak.

obrázky: freepik

 

Redakcia

Redaktor magazínu Reality Book. Snaží sa vám priniesť zaujímavé informácie o bývaní, domácnosti, realitách a realitnom trhu.

Najnovšie články

Ako zariadiť bývanie pre seniora

Na starnutie sa často pozeráme ako na nevyhnutné zlo, ale ide iba o ďalšie životné…

2 mesiace

Všetko, čo potrebujete urobiť pred predajom nehnuteľnosti

Predaj nehnuteľnosti je pomerne náročný proces, ktorý si vyžaduje dôkladnú prípravu a profesionálny prístup. Bez…

2 mesiace

EPS dosky pre izoláciu

Základným kameňom expandovaného polystyrénu, známeho skratkou EPS, je jeho vynikajúca tepelná izolačná schopnosť. Táto vlastnosť…

2 mesiace

Ako predať byt v podielovom spoluvlastníctve

Predaj bytu v podielovom spoluvlastníctve je komplexným procesom, ktorý si vyžaduje dôkladnú prípravu. V našom…

3 mesiace

Ako často upratovať domácnosť

V rýchlom rytme moderného života sa otázka, ako často treba upratovať vo svojej domácnosti, stáva…

4 mesiace

Päť trendy nápadov na minimalistické bývanie

Fráza „menej je viac“ stelesňuje koncept minimalistického bývania. V našom rýchlom modernom živote je niekedy…

6 mesiacov