Bývanie

Ako si vybrať klimatizáciu do bytu

Každým letom zažívame čoraz viac tropických dní a nocí, pričom nič nenasvedčuje tomu, že by sa to malo zmeniť. Preto je výber klímy medzi ľuďmi často diskutovanou témou. Správne vybraná klimatizácia vám však zaistí nielen úľavu od horúčav, ale tiež výhodu celoročne čistého vzduchu. Prípadne vám poskytne i možnosť regulácie vlhkosti či vyhrievania v zimných mesiacoch. V článku si preto povieme niečo o faktoroch, ktoré by ste pri jej výbere mali zvažovať.  

 

Základné typy klimatizácií

Rôznych modelov klimatizačných jednotiek je na trhu veľké množstvo. Avšak úplne vám stačí poznať iba niekoľko hlavných typov a tomu potom prispôsobiť svoj výber. V prvom rade zvažujeme najmä tvar, typový charakter a funkcionalitu. Na bežné používanie sa využívajú nasledovné tri typy klimatizácií:

  • Mobilná klimatizácia – vhodná najmä tam, kde sa nedá urobiť montáž klasickej klimatizácie. Tiež sú výbornou variantou v prípade, že potrebujete klimatizovať iba jednu miestnosť (o veľkosti približne od 10 do 40 m2). Jednotku stačí iba zapojiť do elektrickej siete a hadicu s odvodom kondenzátu vyviesť do vonkajšieho priestoru cez pootvorené okno alebo cez otvor v stene. Pri ich výbere si dávajte pozor na hlučnosť.
  • Splitová klimatizácia – ide o menšiu klimatizáciu, ktorá je rozdelená na vonkajšiu a vnútornú jednotku. Vonkajšiu jednotku môžete vidieť zavesenú na fasádach domov, či bytov. Vnútorná (výparník) je umiestnená v miestnosti, pričom v nej koluje chladivo, ktoré sa z kvapalného mení na plynné. Odparovacia reakcia má za následok odoberanie tepla z miestnosti. Tento typ klimatizácie sa vyznačuje nízkou hlučnosťou a vysokým výkonom. Môžete s ňou aj kúriť, prípadne ju ovládať mobilným telefónom.
  • Multisplitová klimatizácia – je založená na podobnom princípe ako splitová, len na vonkajšiu jednotku je napojených viac vnútorných. Tie môžu byť rozdelené do niekoľkých miestností. Samozrejme, jednotlivé vnútorné jednotky sú individuálne nastaviteľné a ovládateľné. Z toho dôvodu sa tento typ klimatizácie hodí do veľkých bytov, rodinných domov či do firemných budov.

Bonusový tip

Pri výbere domácej splitovej alebo multisplitovej klimatizácie si ju najskôr nechajte od predajcu ukázať v prevádzke. Ľahko tak zistíte mieru hlučnosti. Následne si ju nezabudnite dať namontovať vyškolenými technikmi. Čo sa týka mobilnej klimatizácie, tú si dokážete ľahko zapojiť aj vlastnými silami.

 

Čo treba pri výbere klimatizácie zohľadniť?

Pochopiteľne, v lete nás to láka ísť si do obchodu kúpiť klimatizáciu. Konečne si doma dopriať chládok či príjemný spánok. Ako si však medzi tými všetkými typmi vybrať pre seba to najvhodnejšie? Na ktoré parametre treba prihliadať?

Najdôležitejšie sú okrem konštrukčných typov najmä umiestnenie, výkon, hlučnosť, spotreba el. energie a odvod kondenzátu.

 

Typ zabudovanej klimatizácie podľa umiestnenia

Ako sme už v článku zmienili, klimatizačné jednotky sa delia na mobilné a zabudované (splitové a multisplitové). Každá z nich má pritom svoje klady aj mínusy. Zabudované klimatizácie sú podstatne výkonnejšie, ale súčasne i finančne náročnejšie. Mobilné sú síce menej výkonné, ale zase sú lacnejšie a môžete ich používať aj tam, kde sú zakázané stavebné úpravy.

Klimatizácia s vonkajšou jednotkou

 

Podľa umiestnenia delíme zabudované klimatizácie nasledovne:

  • Nástenné klimatizácie – umiestňujú sa do vyššej časti zvislej steny.
  • Stropné / kazetové klimatizácie – inštalujú sa pod strop. Hodia sa do bytov s vyššími stropmi a väčšími miestnosťami.
  • Parapetné a podstropné klimatizácie – ideálne do priestorov, kde je málo miesta, alebo kde sa nedajú inštalovať nástenné klimatizačné jednotky. Je ich možné inštalovať horizontálne aj vertikálne, napríklad pod parapetnú dosku.

 

Výkon klimatizácie

Výkon je základný parameter, ktorý vás bude zaujímať. Základná matematika je tu pritom jednoduchá. Čím je miestnosť väčšia, tým musí byť aj väčší výkon klimatizačnej jednotky. V tomto smere je dôležité si odsledovať maximálny doporučený objem miestnosti, ktorý klimatizácia ešte zvládne ochladiť.

Priemerný výkon sa pritom pohybuje na úrovni okolo 2,6 kW –  zvládne ochladiť priestor o objeme 70 m3. Avšak platí to iba v prípade miestnosti bez ďalších tepelných ziskov. Čo sa týka napríklad kuchyne, kde prirodzene vzniká teplo aj používaním šporáku alebo trúby, budete potrebovať klimatizáciu s o niečo vyšším výkonom.

 

Hlučnosť klimatizácie

Hlučnosť je ďalší parameter, ktorý by ste pri výbere klimatizácie mali dobre zvážiť. Napríklad mobilné klimatizácie majú priemernú hlučnosť medzi 50 a 60 dB. Odpovedá to hluku, ktorý vydáva pustená televízia na priemernej hlasitosti.

 Zabudované klimatizácie sú však tichšie – ich priemerná hlučnosť býva len okolo 20 dB, čo zodpovedá hlučnosti zvuku tikotu kukučkových hodín na stene.

 

Spotreba elektrickej energie

Mnohí sa obávajú, že ich náklady za prevádzku klimatizácie finančne zruinujú. Akosi podvedome dávajú medzi pojmy najväčší žrút elektrickej energie v domácnosti a klimatizácia, znamienko rovná sa. Dnes to už samozrejme nie je pravda, na trhu je dostatok úsporných modelov. Aj keď samozrejme, nejaká tá elektrická energia sa pri prevádzke klimatizácie spotrebuje.

Je preto dôležité skontrolovať si energetický štítok vybraného modelu. U jednotlivých typov klimatizácií väčšina výrobcov uvádza zaradenie do energetickej triedy A++ a vyššie. Zároveň tu platí, že čím je klimatizačná jednotka modernejšia, tým je z hľadiska úspory elektrickej energie ekologickejšia. Samozrejmosťou je aj ekologické chladivo – v súčasnosti sú populárne najmä R410 a R32.

Vedeli ste, že…

… nové modely klimatizácií s moderným chladivom majú menšiu vonkajšiu jednotku? Zároveň sú aj menej hlučné a majú menšie kompresory, a to znamená aj nižší objem použitého chladiva.

Bežné diaľkové ovládanie klimatizácie

 

Odvod kondenzátu

Pri chladení pochopiteľne vzniká vo vnútornej jednotke kondenzát, ktorý musí byť odvádzaný. V ideálnom prípade je odvod riešený hadicou a samospádom. Avšak niekedy pri zložitejších inštaláciách klimatizácie nie je možné samospád použiť.

V tom prípade prichádza k slovu čerpadlo, ktoré kondenzovanú vodu vytlačí. Hadica na odvod kondenzátu môže byť pritom zavedená do odpadu, dažďového zvodu, prípadne podľa vašich konkrétnych požiadaviek.

Ak sa však rozhodnete napojiť odvod kondenzátu na odpadový systém, tak nezabudnite pridať do sústavy špeciálny sifón určený pre klimatizácie. Zabraňuje totiž prenikaniu zápachu do klimatizácie a tým pádom aj do miestnosti.

 

Záver

Klimatizácia neznamená iba úľavu od horúčav v lete. Kvalitná klimatizácia spája v sebe aj množstvo ďalších výhod a funkcií, ktoré sa vám môžu hodiť napríklad aj v zime. Na záver sme pre vás pripravili stručný zoznam tých najznámejších:

  • Funkcia DRY – odvlhčuje a udržuje vlhkosť podľa vašich požiadaviek.
  • Funkcia SLEEP – v noci udržuje príjemnú klímu pre pohodlný spánok.
  • LED displej – zobrazuje aktuálnu teplotu v miestnosti a nastavený prevádzkový režim.
  • Funkcia časovača – umožňuje naplánovať vypnutie alebo zapnutie klimatizácie na konkrétny čas.
  • Funkcia aického resetu – po výpadku elektrickej energie sa klimatizácia znovu zapne v režime, v akom sa nachádza pred výpadkom.
  • Funkcia kúrenia – zvýšenie teploty v miestnosti počas chladnejších mesiacov. Klasické kúrenie v mrazoch však nenahradí.
  • Multifunkčný ovládač – umožňuje ovládanie na diaľku.
  • Odparovanie kondenzátu – nemusíte vylievať nádržku pre kondenzát. Odparovanie sa riadi aicky.
  • Funkcia aického vnútorného sušenia – aické čistenie, ktoré chráni pred zvyškovou vlhkosťou a tvorbou plesne.
  • Detská poistka

obrázky: freepik.com

 

Redakcia

Redaktor magazínu Reality Book. Snaží sa vám priniesť zaujímavé informácie o bývaní, domácnosti, realitách a realitnom trhu.

Najnovšie články

Ako zariadiť bývanie pre seniora

Na starnutie sa často pozeráme ako na nevyhnutné zlo, ale ide iba o ďalšie životné…

2 mesiace

Všetko, čo potrebujete urobiť pred predajom nehnuteľnosti

Predaj nehnuteľnosti je pomerne náročný proces, ktorý si vyžaduje dôkladnú prípravu a profesionálny prístup. Bez…

2 mesiace

EPS dosky pre izoláciu

Základným kameňom expandovaného polystyrénu, známeho skratkou EPS, je jeho vynikajúca tepelná izolačná schopnosť. Táto vlastnosť…

2 mesiace

Ako predať byt v podielovom spoluvlastníctve

Predaj bytu v podielovom spoluvlastníctve je komplexným procesom, ktorý si vyžaduje dôkladnú prípravu. V našom…

3 mesiace

Ako často upratovať domácnosť

V rýchlom rytme moderného života sa otázka, ako často treba upratovať vo svojej domácnosti, stáva…

4 mesiace

Päť trendy nápadov na minimalistické bývanie

Fráza „menej je viac“ stelesňuje koncept minimalistického bývania. V našom rýchlom modernom živote je niekedy…

6 mesiacov